КАКВО Е СПОДЕЛЕНО ПЪТУВАНЕ

"Споделено пътуване" вярва, че да пътуваш може да бъде евтино, зелено и забавно. Като споделяте пътуването си, Вие пестите гориво и пари, намалявате вредните емисии и се запознавате с нови приятели.
 

Присъединете се към нас, така Вие осигурявате глътка въздух на Земята!
 

Сайтът е напълно безплатен!

Условия за ползване

прочетете>>


Support Wikipedia

 

Как да се справим с вечните досадни задръствания и постоянно вдигащите се цени на горивата?

Или защо да пътувам споделено?

 

Споделено пътуване- една добра алтернативаЗамислете се само...Един поглед върху трафика в София е достатъчен за да се изумим от тази нелепост- във всяка кола се возят най- много двама човека, а най- често шофьорът е сам. И после следват стандартните констатации: Как няма да дишаме мръсен въздух с всички тия автомобили по улиците, За пешеходците не останаха тротоари от паркирали автомобили, С тия цени на бензина май скоро ще си ходим пеш (което може би не е лоша идея) и т.н. и т.н.

На запад хората вече са го измизлили- пътуват споделено! Ако например съседът Ви пътува с кола до центъра, а Вашият офис му е на път, какъв е проблемът да ви „метне” до там? Ако всяка сутрин пътувате с кола, за да закарате детето си на училище, защо да не вземете и още едно дете с вас на път за там? Тъкмо ще имате възможност да опознаете приятелчетата му..

А междуградските пътувания? Часове наред сам в колата, слушаш радио, а няма с кого дума да обелиш...Да не говорим за парите, които ще похарчиш за бензин. Вместо това, качваш заедно с теб още някой, който пътува в твоята посока. Докато се разговорите и си разкажете кой за какво се бори в тоя живот, ето че сте стигнали, на всичко отгоре си делите и разходите...

Сигурно на всеки се е случвало да качи някой стопаджия по път. Споделеното пътуване е горе- долу на същия принцип. Само че имате предварителна уговорка за ден и час на тръгване. А това е доста по – безопасно, като се има впредвид, че човекът няма да е съвсем непознат. Предварителните уговорки предполагат, че имаш възможност поне отчасти да придобиеш представа за спътника си и да прецениш дали те „кефи” или не.

В една статия на вестник Труд, която четох наскоро бяха направили следната аритметика: Ако пътувате от София до Бургас с бързия влак това ще ви отнеме повече от 6 часа и ще платите 17.20лв за втора класа или 20,50 за първа. Ако пътувте споделено с автомобил същата дестинация ще ви отнеме около 4-5 часа и ще ви струва между 15 и 20 лв . Това май е достаъчно красноречиво дори без да сравняваме нивата на комфорт в двата вида превоз.

Плюсовете: 1. Пестите пари, защото си делите разходите за гориво.2. Имате компания за раздумка; 3. Грижите се за екологията като не допринасяте допълнително за замърсяването на въздуха; 4. Намаляваме заедно броя на автомобилите по улиците, което автоматично намалява задръстванията и съкращава времето за придвижване; 5. Дава възможност за нови запознанства и приятелства;

Минусите: 1. Нужно е да сме точни във времето за тръгване, за да не караме новият ни спътник да ни чака; 2. Налага се да се освободим от естествено заложените ни предрасъдъци от общуването с непознати. 3. – не се сещам за друго ..


  Всички права запазени © 2011 Разработено от Ирида Дизайн ООД